De bouw gaat in volle vaart!

De bouw van de Ommer Vechtzomp gaat met volle vaart vooruit! De afgelopen weken is er vrijwel dagelijks gewerkt aan de zomp. Natuurlijk moest er eerst voorbereidingen worden getroffen, de vrijwilligers worden geïntroduceerd en het hout voorbewerkt. In deze blog houden wij u op de hoogte van de stand van zaken en nemen wij u mee naar de afgelopen weken tot op dit moment.

Vrijwilligers

Na een introductieavond voor de vrijwilligers zijn ze allemaal met veel enthousiasme begonnen, zodat voor de bouw circa 12 vrijwilligers beschikbaar zijn: timmerlieden, metaalbewerkers, handlangers en een elektromonteur. Ook hebben de vrijwilligers die bij de bouw werkzaam zijn een introductiecursus eerste hulp en gebruik van blusmiddelen gehad, om zo goed voorbereid te zijn op eventuele calamiteiten.

Voorbereidingen

Een aantal weken geleden zijn we gestart met de eerste voorbereidingen. Om de Vechtzomp te bouwen hebben we een werkplaats nodig. Deze is gerealiseerd aan het Molenpad in Ommen. Om de werkplaats goed in te richten zijn er houtbewerkingsmachines aangeschaft, opgehaald en geplaatst. Enkele machines hebben we in bruikleen en zijn door Timmerfabriek Van der Vegt in Oudleusen beschikbaar gesteld. De elektra is vakkundig gelegd en de planken van 14,5 meter zijn met veel inspanning en inzet van onze vrijwilligers naar de werkplaats vervoerd, zodat we konden starten met de bouw.

Start bouw

Eind juni is begonnen met het bewerken van het hout: zagen, schaven en op de juiste dikte brengen van de planken en leggers, die de vlakdelen (de bodem) moeten verbinden. Inmiddels liggen de planken op grote schragen en worden ze in de juiste vorm gestoomd, zodat de achterkant al de juiste kromming heeft. Dit gaat vervolgens ook gebeuren met de voorkant.

Volle vaart vooruit!

Al met al liggen we ondanks de nodige opstartproblemen en corona beperkingen goed op schema en hebben we er het volste vertrouwen in dat we de komende maanden door kunnen zoals gepland. Met het voorschot van de LEADER subsidie vanuit de gemeente en provincie, kunnen we de komende weken gewoon door blijven gaan volgens schema. Na de zomervakantie gaan we fondsen werven om meer donateurs en sponsoren binnen te halen, om zo de continuïteit van de werkzaamheden te waarborgen.

Openstelling werkplaats

Individueel bezoek is meer dan welkom! Groepen van 3 of meer personen kunnen zich eerst aanmelden bij molen De Lelie. Uiteraard hopen we op een vrijwillige bijdrage van het bezoek. Op dit moment staat er een replica van een zomp, die in de oudheidkamer stond, in molen De Lelie om daar bewonderd te worden.

Social media

Wilt u ons op de voet blijven volgen? Volg dan ook onze Facebook– en Instagrampagina.